Raision lukiossa on ensi ja seuraavana syksynä aloittavilla lukiolaisilla mahdollisuus valita, opiskeleeko asetuksen mukaisen tuntijaon vai kokeilutuntijaon mukaan. Kokeilutuntijako antaa opiskelijalle mahdollisuuden valita reaaliaineita vapaammin. Reaaliaineet on jaettu kahteen ryhmään. Matemaattis-luonnontieteellisessä ryhmässä ovat biologia, maantiede, fysiikka, kemia ja terveystieto. Humanistis-yhteiskunnallisessa ryhmässä ovat uskonto/elämänkatsomustieto, filosofia, psykologia, historia ja yhteiskuntaoppi. Näistä molemmista ryhmistä opiskelija valitsee opintoihinsa vähintään 9 kurssia ja ainoat pakolliset kurssit ovat yksi terveystiedon  ja  yksi uskonnon/elämänkatsomustiedon kurssi, jotka ovat lakisääteisiä. Muut kurssit opiskelija voi valita omien mielenkiinnon  kohteiden ja jatko-opintosuunnitelmien mukaan. Asetuksen mukaisen tuntijaon mukaan opiskelevat lukevat kaikista reaaliaineista vähintään yhden pakollisen kurssin.

Raision lukio haki mukaan tuntijakokokeiluun opettajien ja lukiotulokkaiden toivomuksen mukaisesti ja on tällä alueella ainoa kokeilussa mukana oleva lukio. Lukiossa syksyllä aloittavista 127 opiskelijasta 61 valitsi kokeilutuntijaon, joten suuremmalle valinnanvapaudelle lukio-opintojen suhteen tuntuu olevan tilausta.

Opinto-ohjaaja Tuula Aron  huomioita kokeilutuntijaosta kesäkuussa, kun opiskelijat ottivat paikkansa vastaan:

Tulevat ykköset tarkistivat ja tekivät kurssivalintojaan Raision lukion sisäänottopäivinä ti 21.6. ja ke 22.6. Heillä oli samassa yhteydessä mahdollisuus vaihtaa kokeilutuntijakoon niin halutessaan. Tietoa asiasta oli voinut olla kuulemassa jo edeltävänä päivänä vanhempainillassa, mutta isolle osalle opiskelijoita tuntijakokokeilu oli vielä hyvin epäselvä.

Nuoret halusivat paljon asian selkiyttämistä ja tietoa, mutta myös rohkaisua ennen päätöksentekoa. Tietoa saatuaan melkein kaikki kiinnostuneet valitsivat lähteä mukaan tuntijakokokeiluun. Vain muutama päätti jättää osallistumatta, syynä oli ennen kaikkea painotus kieltenopiskeluun. Kokeilutuntijaon myötä luonnontieteellisiä reaaliaineita täytyy tehdä vähintään 9 (yleinen tuntijako 6), humanistis-yhteiskuntatieteellisiä vähintään 9 (yleinen tuntijako 10). Eli pakollisia reaaliaineita on kokeilutuntijaossa yhteensä enemmän kokonaismäärällisesti.

Opinto-ohjaajan näkökulmasta kannustin nuoria tähän hienoon mahdollisuuteen, mitään hävittävää tässä ei mielestäni olisi. Ja opiskelijoilla on myös takaportti palata yleiseen tuntijakoon. Suurin opon ilo oli muutamien nuorten helpotus heidän tajutessaan, että jonkun itselle tosi haastavan aineen voikin jättää pois ja keskittyä muihin ainesiin! Tosin moni päätyi siihen ratkaisuun, että valitsi ensimmäiselle vuodelle kaikkia reaaaliaineita, valinnan mahdollisuudet voi käyttää sitten tulevina vuosina. Ilahduttavaa oli myös se, että mitään tiettyä yksittäistä reaaliainetta ei jätetty pois, ja nuoret tekivät valintojaan todella harkiten. Ohjausta he tarvitsivat paljon ja tulevat sitä varmasti tarvitsemaan paljon myös jatkossa!

Todella positiivisin tunnelmin ja mielenkiinnolla syksyä ja tulevia vuosia odottaen!