Tähtivieraana Harry “Hjallis” Harkimo

Tammikuun 30. päivä Raision lukion tähtivieraana esiintyi poliitikko ja liikemies Hjallis Harkimo. Tapahtuma oli lukiomme yrittäjyyslinjan opiskelijoiden järjestämä. Tapahtumaa isännöivät yrittäjyyslinjan toisen vuoden opiskelijat Valma Mannevuo ja Joona Kuivalainen. Harkimo aloitti puheenvuoronsa kertomalla aloittaneensa yrittäjyyden jo varhain nuoruudessaan. Hän kertoi omista kouluun liittyvistä vaikeuksistaan muun muassa lukihäiriön takia. Hjallis kuitenkin valmistui ylioppilaaksi ja pääsi kolmannella yrittämällä opiskelemaan kauppakorkeakouluun. Hän haaveili ekonomin tutkinnosta ja markkinointijohtajan töistä ja kertoi perustaneensa matonpesuyrityksen korkeakoulun jälkeen. Myyminen tosin oli silloin vielä ujoa ja hankalaa. Lopulta hän lähti Moskovaan ja myi matonpesupalveluita, koska markkinat olivat aivan toisenlaiset ja palvelusta pystyi saamaan kymmenkertaisia voittoja. Moskovan markkinat olivat näet lähes vailla kilpailijoita. Tästä tulleilla varoilla hän rahoitti opintonsa.

Seuraavaksi tähtivieraamme ilmoitti päässeensä varamieheksi purjehdukselle kaverinsa suosittelemana. Hän ei kuitenkaan tyytynyt tähän ja lopulta pääsikin miehistön jäseneä purjehtimaan maailman ympäri. Purjehduksen jälkeen hän päätti, että vielä jonain päivänä purjehtii yksin maailman ympäri. Hän laski, että purjehdukseen tarvitsisi noin 4,5 miljoonaa euroa. Hän kertoi hankkeen lopulta onnistuneen kovan työn tuloksena. Harkimo kertoi oppineensa yksinpurjehduksesta paljon, esimerkiksi julkisuudesta ja yritysmaailmasta sekä sijoittajien etsimisestä. Harkimon oma yritys toteutti kokonaan purjehduksen markkinoinnin. Hän kertoi myös kirjoittaneensa kirjan yksinpurjehduksesta. Ensimmäisestä purjehduksesta seurasi lisää uusia purjehduksia ammattipurjehtijana. Hän oppi johtamaan joukkoja ja olemaan periksiantamaton. Harkimo tienasi ensimmäisen miljoonansa myymällä purjehdusaluksensa ja päätti sijoittaa myynnistä saamansa rahat. Virallisesti Harkimo toimi 10 vuotta ammattipurjehtijana ja perusti omia yrityksiä jokaiselle purjehdukselleen tuottaakseen niillä elantonsa.

Seuraavaksi Harkimo alkoi panostaa urheilumarkkinointiin. Hänelle tarjottiin melkein konkurssikypsän Jokerien johtajuutta. Lopulta Harkimo omisti Jokerit yhteensä 27 vuotta, mutta päätti luopua pääomistajuudestaan viime kesänä. Ostettuaan Jokerit Hjallikselta kysyttiin kerran, miksei hän omistanut omaa hallia. Tämän innoittamana hän tutustui USA:ssa halliyhtiöihin ja niiden rahoitukseen, joten hän päätti myydä ulkomaiseen tyyliin idean Suomessa halliyhtiön perustamiseksi. Hän tarvitsi rahoitusta valtavan määrän, koska halliyhtiön perustaminen oli kallista. Hän kertoikin, että paras oppi aitioiden myymisessä oli usko itseensä. Jos yrittäjä uskoo itseensä ja tuotteeseensa, muutkin uskovat. Hän kertoi olleensa Suomessa ensimmäinen, joka myi yritykselle hallin nimen. Yrittämiseen kuuluvat myös epäonnistumiset ja tappiot. Jalkapallobisnestä hän ei saanut kannattavaksi ja lopetti sen tehottomana.

Harkimo on ollut monessa muussakin mukana. Talk show -isäntänä MTV:llä hän oli neljä vuotta ja sai myös Venla-patsaan. Anna-rahannostoautomaattifirma ei saanut tuulta purjeisiin. Golfkenttäyhtiökään ei ollut menestys. Yrittäjänä aina ei voi voittaa, mutta jos yrittää tehdä kaiken täysillä, se jossain vaiheessa palkitsee.

Harkimo kertoi päättäneensä eräänä päivänä aloittaa tubettamisen. Hänen omat lapsensa eivät tarinan mukaan uskoneet häneen, mutta hän uskoi onnistuvansa, jos yrittää täysillä. Tubettajana hän sai oman äänensä kuuluviin kenenkään vääristelemättä. Harkimon videoita on katsottu yhteensä noin 10 miljoonaa kertaa YouTubessa, ja hän olikin viime Tubecon-tapahtumassa puhumassa “tubettajana”. Tämä oli myös hyvä tapa välittää omaa poliittista agendaa, sillä äänestäjät ovat nykyään yhä enemmän somessa. Hän kertoi myös oman poliittisen liikkeensä Liike Nytin perustamisesta, sillä hän koki, että yksittäinen poliitikko ei saanut kokoomuksen kaltaisessa puolueessa ääntään kuuluviin.

Kokonaisuudessaan tähtivieraamme puhe oli mutkaton ja humoristinen. Hän neuvoi tekemään töitä täysillä ja olemaan periksiantamaton. Täytyy vain toteuttaa unelmiaan ja tehdä täysillä. Harkimo kertoi vielä, että hän ei vaihtaisi päivääkään yrittäjänä pois, sillä on oppinut niin paljon. Hän neuvoi nuoria pitämään terveydestä huolta, sillä itse hän tajusi sen tärkeyden vasta saadessaan Etelä-Afrikassa safarilla sydänkohtauksen.

Lopuksi yleisö esitti kysymyksiä yrittäjyyteen, politiikkaan ja elämään liittyen. Kysymysten yhteydessä Hjallis kertoi, että perhe-elämän ja yrittäjyyden tasapainottaminen on ollut välillä vaikeaa. Yrittäjän kontaktien luomisessa ja työllistymisessä tähtivieraamme neuvoi olemaan sitkeä ja oma itsensä. Rahojen säästämiseen Harkimo antoi vinkiksi osakesäästötilin, jonka kautta voi tutustua sijoittamiseen. Sijoittamisesta voi oppia oman talouden hallintaa ja ymmärrystä yritysmaailmaan.


Aleksi Suro 18D
KUVIA RALUN INSTASSA 30.1.

Yrityskylässä

Olimme Yh6-ryhmän kanssa yrityskylässä torstaina 12.12.2019. Yrityskylä on paikka, jossa tarjotaan kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille mahdollisuus tutustua
työelämään, talouteen ja yhteiskuntaan. TAT järjestää yrityskylän yhteiskuntaopin opetuskokonaisuutena. Yrityskylä on palkittu maailman parhaana koulutusinnovaationa, ja se tavoittaa monia kymmeniä tuhansia oppilaita vuodessa.

Ennen yrityskylän ohjausta meille järjestettiin ohjaajakoulutus, jossa meidät perehdytettiin ohjaajan työhön. Koulutus kesti 1,5 tuntia, ja sen aikana saimme tutustua yrityksiin ja kiertää eri yrityksissä. Lisäksi koulutuksessa meille kerrottiin, minkälainen on hyvä ohjaaja, millaisista asioista päivä koostuu ja mitä eri asioita pitää huomioida yrityksissä sekä kuudesluokkalaisten kanssa työskennellessä.

Yrityskyläpäivänä pääsimme tutustumaan yrityksiin tarkemmin, ja jokainen sai oman yrityksen tai yrityksiä, joissa työskenteli päivän aikana. Yrityskylässä on monia yrityksiä eri aloilta, esim. K-supermarket, OP- pankki, Terveystalo, Meyer.

Ohjaajan tehtäviin kuului ohjata ja auttaa kuudesluokkalaisia erilaisissa yrittäjyyteen liittyvissä asioissa, kuten laskujen lähettämisessä ja maksamisessa. Tämän ohjaamisen lisäksi saimme paljon kokemusta eri yrityksistä, yrittäjyyden haasteista sekä siitä, millaisia työpäivät voivat olla eri ammateissa. Ohjaajana toimiminen vaati oma-aloitteisuutta, reippautta, kärsivällisyyttä sekä kokonaisuuksien hallintaa.

Yrityskylässä meidän kanssamme oli Luolavuoren ja Kotimäen koulu. Yrityskylässä oli päivän aikana n. 80 henkilöä. Yrityskyläpäivä oli niin oppilaiden, opettajien kuin ohjaajienkin mielestä todella onnistunut ja opettavainen päivä. Kiitos Turun yrityskylälle sekä Luolavuoren ja Kotimäen koululle yhteisestä opettavaisesta päivästä.

Ermina Hodzic, 19D