1 Opiskeluaika

Lukion oppimäärä suoritetaan yleensä kolmessa vuodessa. Lukion oppimäärä tulee suorittaa enintään neljässä vuodessa, jollei perustellusta syystä (esim. pitkäaikainen sairaus) myönnetä suoritusaikaan pidennystä. Opiskelija, joka ei ole suorittanut lukion oppimäärää mainitussa ajassa, katsotaan eronneeksi. Eronneeksi katsotaan myös opiskelija, joka pätevää syytä ilmoittamatta on poissa opetuksesta (lukiolaki § 24).

2 Opintojen keskeyttäminen ja erotodistus

Keskeyttämisestä on aina keskusteltava ensin opinto-ohjaajan ja rehtorin kanssa. Luvan opintojen keskeyttämiseen myöntää rehtori. Jos opiskelija eroaa koulusta, hän saa suorituksistaan erillisen todistuksen. Alle 18-vuotiaan pitää esittää sekä keskeyttämiseen että eroamiseen huoltajan allekirjoittama kirjallinen suostumus.

3 Poissaolot

Mikäli opiskelija on poissa oppitunnilta, opettaja merkitsee poissaolon Wilmaan saman päivän aikana. Kolme myöhästymistä merkitään poissaolotunniksi. Kaikki poissaolot lukion oppitunneilta on selvitettävä ja väliin jäänyt työ korvattava opettajan määräämällä tavalla ennen kuin kurssi tai opintojakso voidaan arvioida. Poissaolot tulee selvittää ennen jakson arviointiviikon alkua.

Huoltaja selvittää alle 18-vuotiaan poissaolot Wilmassa. Täysi-ikäinen opiskelija esittää lääkärin- tai terveydenhoitajan todistuksen tms. tai huoltaja jatkaa poissaolojen hyväksymistä Wilmassa. Tällöin opiskelijan tulee antaa huoltajalle Wilman käyttölupa. Poissaolon voi merkitä selvitetyksi myös koulun opetus- tai oppilashuollon henkilöstöön kuuluva ryhmänohjaaja, opinto-ohjaaja, terveydenhoitaja, koulupsykologi, koulukuraattori tai rehtori opiskelijan selvityksen perusteella. Arviointiviikolla poissaolosta opiskelijan tulee pyydettäessä esittää lääkärin tai terveydenhoitajan todistus.

Jos opiskelija on kurssilta tai opintojaksolta poissa enemmän kuin kolme opetuskertaa, tulee hänen keskustella opintojakson opettajan kanssa, onko enää mahdollista suorittaa poissaolot korvaavia tehtäviä. Opettajan määräämät korvaavat tehtävät tulee suorittaa opettajan määräämässä ajassa ennen kuin kurssi tai opintojakso voidaan arvioida. Jos kurssin tai opintojakson arviointiperusteet eivät täyty, se on suoritettava uudelleen.

Etukäteen tiedossa olevat poissaolot anotaan Wilman Hakemukset ja päätökset -välilehdellä:

  • yli 3 päivän pituiset myöntää rehtori
  • 1-3 päivän pituiset myöntää ryhmänohjaaja
  • lyhyemmät poissaolot voi myöntää terveydenhoitaja tai kurssin/opintojakson opettaja

4 Kurssi- ja opintojaksovalinnat

Opiskelija valitsee keväällä seuraavan lukuvuoden kurssit ja opintojaksot. Opastusta antavat opinto-ohjaaja, ryhmänohjaaja ja aineenopettajat. Lukion oppimäärän suorittaminen kolmessa vuodessa edellyttää keskimäärin kuuden kurssin tai 12 opintopisteen suorittamista jaksossa. Pakolliset kurssit tai opintojaksot suoritetaan yleensä kahden ensimmäisen vuoden aikana.

5 Opinto-ohjelman muuttaminen

Suunnitellun opiskeluajan, oppiaineen oppimäärän (lyhyt-pitkä) muutoksesta tai oppiaineen opiskelun lopettamisesta on aina keskusteltava ja sovittava opinto-ohjaajan kanssa. Oppivelvollisten opiskelijoiden huoltajia tiedotetaan aina oppiaineen oppimäärän muutoksesta tai oppiaineen opiskelun lopettamisesta. Suoritetut opinnot luetaan hyväksi arvosanoineen.

6 Jaksojärjestelmä

Lukuvuosi jakaantuu viiteen noin 37 päivää käsittävään jaksoon.

7 Oppituntien pituudet

Oppituntien pituudet ovat yleensä 75 minuuttia. Poikkeuksena ovat maanantain ja keskiviikon klo 14.05 alkavat oppitunnit (palkki 8), joiden pituudet ovat 110 minuuttia. Ruokailuvuorot vaihtelevat jaksoittain. Opetusryhmien ruokailuvuorot ovat nähtävissä ilmoitustaululla ja Wilmassa.

8 Arviointiviikko, kokeet, kokeessa lunttaaminen

Jakso päättyy arviointiviikkoon. Työaika arviointiviikolla on klo 8-13 sisältäen mahdollisen preppaustunnin (klo 8.00-8.45). Arviointiviikon työjärjestys näkyy Wilmasta. Jos opiskelijalla on kahden aineen tunnit samana päivänä, hänen on sovittava arviointiviikon aikataulusta henkilökohtaisesti kurssien/opintojaksojen opettajien kanssa viimeistään viikkoa ennen arviointiviikon alkua. Arviointiviikon työpäivä voi koostua muustakin toiminnasta kuin kurssin tai opintojakson kokeesta; tuntien järjestelyt sovitaan oppiainekohtaisesti (opiskelua, projekteja, tehtäviä, kokeita, arviointia koulussa tai koulun ulkopuolella).

Kaikenlainen lunttaaminen ja huijaaminen kokeissa on kielletty. Jos kokeessa lunttaa tai huijaa, kurssin/opintojakson opettaja merkitsee opiskelijan kurssin/opintojakson Wilmaan E-merkinnällä ja lisää selityksen E-merkinnän syystä.

E-merkintä tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että opiskelijalla ei ole myöskään oikeutta osallistua kurssin/opintojakson uusintakokeeseen ja kurssi/opintojakso on käytävä kokonaan uudelleen sitten, kun se on uudelleen tarjolla. Opettaja tiedottaa myös huoltajalle Wilma-viestillä, jos opiskelija huijaa kokeessa.

Huijaamisen houkutuksen vähentämiseksi opiskelijan älylaite laitetaan opiskelijan laukkuun ja laukku laitetaan esimerkiksi luokan eteen, jos älylaitetta ei saa käyttää kokeen aikana.

9 Kokeiden palautus

Arviointiviikon jälkeen kokeet palautetaan palautustunnin aikana seuraavassa jaksossa. Palautustunnin ajankohta aikatauluineen tulee Wilmaan.

Palautustunnille osallistuminen on pakollinen osa kurssia/opintojaksoa (palautustuntien poissaoloihin pätee myös kohta 3). Opettaja voi oman valintansa mukaan pitää omille ryhmilleen kokeen palautuksen palautustunnin ajankohtana tai ilmoittaa opiskelijoille, että hän on tavoitettavissa ko. aikana omassa opetustilassaan (ns. vastaanottoaika). Opettaja ilmoittaa asiasta ryhmälleen kurssin/opintojakson aikana. Palautustunti on opettajan työaikaa.

10 Uusintakoepäivä ja korotuskoepäivä

Uusintakoepäivänä voi koittaa uusia edellisen jakson hylättyjä arvosanoja tekemällä uusintakokeen. Jokaisessa jaksossa on yksi uusintakoepäivä.

Uusintakoepäivänä voi myös tehdä kurssin/opintojakson kokeen, jos opiskelija on ollut sairaana arviointiviikolla. Muita kokeita uusintakoepäivänä ei voi tehdä. Uusintakoepäivänä voi vastata maksimissaan kahden kurssin/opintojakson kokeeseen.

Elokuun ja maaliskuun uusintakoepäivinä voi korottaa hyväksyttyjä arvosanoja tekemällä korotuskokeen. Elokuun uusintakoepäivänä voi korottaa edeltävän lukuvuoden jaksojen 4 ja 5 kurssien/opintojaksojen arvosanoja. Maaliskuun uusintakoepäivänä voi korottaa jaksojen 1, 2 ja 3 kurssien/opintojaksojen arvosanoja. Lopulliseksi arvosanaksi tulee suorituksista parempi.

Uusintakokeeseen ja korotuskokeeseen ilmoittaudutaan Wilmassa viimeistään ilmoitettuun aikaan mennessä. Uusintakoepäivien ja ilmoittautumisen ajankohdat on merkitty lukion kalenteriin.

Uusinta- ja korotuskoeaika on neljä tuntia ja paikkana on lukion sali. Paikalle pitää tulla ajoissa. Salissa kokeen ohjeet on asetettu opiskelijan sukunimen mukaiseen aakkosjärjestykseen. Opiskelija etsii oman paikkansa kokeen alussa ja valmistautuu kokeiden alkamiseen.

11 Henkilökohtainen omaisuus ja turvallisuus

Turvallisesta opiskeluympäristöstä vastaavat koulun rehtori ja suojelujohtaja.

Omaisuus

Sekä koulun ulko- että sisäalueilla on kameravalvonta. Raision kaupunki ei korvaa koulusta anastettuja, vahingoittuneita tai ilkivallan kohteeksi joutuneita asusteita, tavaroita tai kadonnutta rahaa. Rahat ja arvotavara on syytä pitää koko ajan mukana.

Turvallisuus

Koulujen ulko-ovet on lukittu ja opiskelijat kulevat ovista rehtorin antamalla koodilla, jota vaihdetaan säännöllisesti.

Lukuvuoden alussa opettajat kertovat uusille ryhmille luokkatilojen poistumistiet.

Kerran vuodessa järjestetään poistumisharjoitus.

Jos koulukiinteistössä syttyy tulipalo (kuulutus ”kiinteistössä on palohälytys”), ota poistumiskehotus vakavasti ja toimi opettajan ohjeiden mukaan. Harkitse, mitä otat mukaasi (lompakko, kännykkä, päällysvaatteet vain, jos ne ovat poistumistien varrella). Siirry välittömästi poistumistietä käyttäen ulos kokoontumispaikalle.

Kuulutus yleisestä vaarasta

Siirry sisälle ja jää sisätiloihin. Sulje ovet ja ikkunat. Toimi opettajan ja kuulutusten ohjeiden mukaan. Älä poistu sisätiloista ilman lupaa.

Väkivallalla uhkaaminen

Pyri aina poispäin uhasta tai uhkaajasta. Jos uhkaaja on koulukiinteistössä, pyri poistumaan. Jos ulospääsy estyy, linnoittaudu esim. luokkaan kasaamalla raskaita esineitä oven eteen ja ilmoita kännykällä itsestäsi. Toimi kuulutusten ja opettajan ohjeiden mukaan.

12 Mediateekki ja Hiljaisen työskentelyn tila

Mediateekkiä voi käyttää viihtymiseen esimerkiksi välitunneilla ja hyppytunneilla. Tilasta löytyy muun muassa lautapelejä.

Hiljaisen työskentelyn tilaa voi käyttää esimerkiksi tehtävien tekemiseen välitunneilla ja hyppytunneilla. Tilassa täytyy olla hiljaa, jotta tilassa voivat kaikki työskennellä.

Mediateekki ja Hiljaisen työskentelyn tila ovat auki ma-pe klo 8-15. Opiskelijan vastuulla on, että tilojen käyttö on asiallista (väärinkäytöstä seuraa käyttöoikeuden menetys kuukaudeksi).

Niin näissä edellä mainituissa tiloissa kuin muuallakin yleiseen käyttäytymiseen, siisteyteen ja järjestykseen tulee kiinnittää huomiota. Käytöksen ei tule loukata ketään. Pelivälineet laitetaan käytön jälkeen niille kuuluville paikoille ja roskat roskikseen.